Sosyal Medya

Güncel

Ziya Gökalp İstanbul’da hayatını kaybetti

Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında;Alman Haçlılarına Anadolu’nun mezar olması, Maymun tarafından ısırılan Yunan Kralının ölmesi, Danişmentli Beyliğinin sona ermesi, Çin’in BM’ye kabulü var…



Yunan Kralı Aleksandr hayvanları çok seviyordu. KöpeÄŸi ile kavga eden maymunlarına müdahale etmek isteyen kral maymunlardan biri tarafından bacağından ısırıldı. BaÅŸlangıçta önemsenmeyen yara mikrop kaptı ve 25 Ekim 1920’de kralın ölümüne neden oldu. Kralın ölümü Yunanistan’da siyasi kargaÅŸa çıkardığından Yunanlıların Anadolu iÅŸgalini yavaÅŸlattı. Bu durum TBMM’nin de zaman kazanması anlamına geliyordu.

GÜNÜN ÖNEMLÄ° OLAYLARI

I.Mesut Haçlıları Ä°mha Etti (1147)

II.Haçlı seferinin ilk grubunu oluÅŸturan Alman Ä°mparatoru III.Konrat’ın 75 bin kiÅŸilik ordusu EskiÅŸehir yakınlarında 25 Ekim 1147’de Anadolu Selçuklu hükümdarı I.Mesut tarafından imha edildi. III.Konrat kurtulmayı baÅŸaran çok az bir kuvvetle Ä°znik’e sığındı.

DaniÅŸmentli BeyliÄŸi Sona Erdi (1178)

Anadolu Selçuklu Devleti hükümdarı II.Kılıçarslan 25 Ekim 1178’de DaniÅŸmentli BeyliÄŸine son vererek Anadolu Türk BirliÄŸi yolunda önemli bir adım attı.

Safeviler Osmanlı Ordusunu Fahusfane’de Yendiler (1585)

CaÄŸaloÄŸlu Sinan PaÅŸa komutasındaki Osmanlı ordusu Tebriz yakınlarında Fahusfane denilen yerde 25 Ekim 1585’te Safevi ordusuna yenildi. Trabzon ve Diyarbekir valileri ÅŸehit düÅŸtü. Ä°lerde celali isyanlarının bastırılmasında meÅŸhur olacak olan Karaman Beylerbeyi Kuyucu Murat PaÅŸa esir alındı.

Köprülü Ailesi Yine Kurtarıcı Görevi Üstlendi. (1689)

II.Viyana kuÅŸatması sonrası baÅŸlayan bozgun devam ediyordu. Bu durumdan kurtulman isteyen devlet adamları çareyi yine Köprülü ailesinde gördüler. Köprülü Fazıl Mustafa PaÅŸa 25 Ekim 1689’da sadrazamlık görevine getirildi. O’nun kısa süreli görevi Osmanlı Devletine nefes aldırmıştır.

Ruslar Balaklava Savaşını Kaybetti (1854)

Kırım Savaşı sırasında Sivastopol’e sıkışan Ruslar 25 Ekim 1854’te Balaklava savaşında müttefik orduları karşısında baÅŸarısız oldular.

Çatalca’da Savunma Hattı Kurulmasına Karar Verildi (1912)

Balkan savaÅŸları sırasında Bulgarlar karşısında baÅŸarısız olan Osmanlı ordusu geri çekilmesine devam ediyordu. Osmanlı hükümeti 25 Ekim 1912’de Çatalca’da bir savunma hattı kurulmasına karar verdi. Bulgarlar ancak bu savunma hattında durdurulabilecekti. 

Çin BirleÅŸmiÅŸ Milletlere Kabul Edildi (1971)

ABD-Çin iliÅŸkileri yumuÅŸama dönemine girmiÅŸti. Bu yumuÅŸama dönemini deÄŸerlendiren Arnavutluk baÅŸta olmak üzere Çin’in BirleÅŸmiÅŸ Milletlere üye olmasını isteyen ülkeler BirleÅŸmiÅŸ Milletlere teklif verdiler. Bu teklifi deÄŸerlendiren BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel Kurulu 25 Ekim 1975’te oy çokluÄŸu ile Çin Halk Cumhuriyetini üyeliÄŸe kabul eden kararı aldı.

Ziya Gökalp Ä°stanbul’da Öldü (1924)

Sosyolog, yazar, ÅŸair ve siyasetçi Mehmet Ziya Gökalp 25 Ekim 1924’te Ä°stanbul’da Öldü. Türk milliyetçiliÄŸinin en önde gelen fikir babalarındandır.

GÜNÜN DÄ°ÄžER ÖNEMLÄ° OLAYLARI

1917- Lenin önderliÄŸindeki BolÅŸevikler gücü tamamen ele geçirdi.

1937- BaÅŸbakan Ä°smet Ä°nönü istifa etti. Aynı gün Celal Bayar’ın kurduÄŸu hükümet açıklandı.

1946- Serbest GüreÅŸ Milli Takımı, Ä°sveç’te Avrupa Åžampiyonu oldu.

1947- Sovyetler BirliÄŸi, BirleÅŸmiÅŸ Milletlerde Kars ve Ardahan’ı istedi.

1957- Tatbiki Güzel Sanatlar Okulu Ä°stanbul’da açıldı.

1960- Küba, tüm Amerikan iÅŸyerlerini devletleÅŸtirdi.

1962- ABD Büyükelçisi Adlai E. Stevenson, Küba’daki Sovyet üslerinin fotoÄŸraflarını, kanıt olarak BM Güvenlik Konseyine sundu.

1971- Çin Halk Cumhuriyeti, BirleÅŸmiÅŸ Milletlere alındı.

1980- 13 Temmuz 1979’da Mısır’ın Ankara BüyükelçiliÄŸini basan 4 Filistinli gerilla ölüm cezasına çarptırıldı.

1981- Türkiye’nin Roma BüyükelçiliÄŸinde görevli ikinci katip Gökberk Ergenekon, ASALA teröristlerinin saldırısına uÄŸradı; 3 kurÅŸun yarası aldı.

1984- Hepatit virüsü bulundu.

2003 - Sedir Yangını , Amerika BirleÅŸik Devletleri Güney Kaliforniya'daki yangın

2004 - Küba devlet baÅŸkanı Fidel Castro, 8 Kasım'dan geçerli olmak üzere ABD doları ile yapılacak alış veriÅŸ iÅŸlemlerinin yasaklandığını açıkladı.

2005 - Anadolu'da Vakit gazetesinin Almanya sınırları içinde basılması ve dağıtılması yasaklandı.

DÜNYA BÜLTENÄ°

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.